Pärnu - hurmaava pikkukaupunki

04.03.2023

Pärnu ihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Kun on kerran tykästynyt Pärnuun, se on menoa se. Pärnussa kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. Kahviloita ja ravintoloita löytyy moneen makuun ja mielentilaan. Blogissani kerron tuntemuksista, joita heräsi, kun palasin kaupunkiin pitkän poissaolon jälkeen.

Olen asunut Pärnussa yhteensä 12 kuukautta edellisen kolmen vuoden aikana. Kaupunki on siis tuttu, silti sydän halajaa sinne tai ehkä suuri siksi. Edellisestä vierailusta Viroon on peräti kahdeksan kuukautta. Odotin matkaa innolla. Valmistaudun reissuun katsomalla uutisia, Aktuaalne kaamera Viron televisiosta. On kiva huomata, että "tutut" uutistenlukijat ja toimittajat ovat yhä tekemässä ajankohtaisohjelmia. Toki muutoksiakin on tapahtunut, säätä ennustamaan on tullut uusi meteorologi.

Televisiossa alkoi viime keväänä ajankohtaisohjelma Ukraina stuudio. Ohjelma näyttää jatkuvan. Tässä tapauksessa voinee sanoa, valitettavasti. Ohjelmaa ei olisi, jollei Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan.

Lähestyvät maaliskuun vaalit näkyivät Pärnun katukuvassa vaalimainoksien muodossa. Toki myös media huomioi vaalit. Mielenkiintoista on, että tällä hetkellä sekä Virolla ja Suomella on maailmalla erittäin tunnetut pääministerit.

Eletään euroviisuaikaa. Tavakseni on tullut katsoa Viron euroviisukarsinnat. Olen seurannut niitä vuosien ajan. Eesti Laul on iso ja monivaiheinen laulukilpailu, samaan tapaan kuin Ruotsissa. Ihmettelen, miten pienessä maassa kuten Viro riittää niin paljon kyvykkäitä artisteja ja musiikintekijöitä.

Käyntini Pärnuun ajoittui Viron itsenäisyyspäivän aikoihin, joten pääsin osaksi juhlahumua. Kaupungin patsaat oli koristeltu nauhoilla, joissa on Viron lipun värit eli sininen, musta ja valkoinen. Pienoislippuja näkyi kaikkialla. Virossa ja Pohjoismaissa liehutetaan maan lippuja pienimmissäkin tapahtumissa, esimerkiksi synttäreillä. Harmi, että tapa ei ole rantautunut Suomeen.

Viron itsenäisyyspäivää vietetään 24.2. Tänä vuonna tuli täyteen 105 vuotta. Pärnussa päivää juhlistetaan edellisenä päivänä eli 23.2., koska Viron itsenäisyysjulistus luettiin ensimmäisen kerran juuri Pärnussa paikalla, jossa nyt on itsenäisyysaukio. Julistus julkaistiin Tallinnassa seuraavana päivänä, siten päivästä tuli Viron virallinen itsenäisyyspäivä.

Itsenäisyysaukiolla järjestettiin kaikelle kansalle ulkoilmatapahtuma pyssyn paukkeineen samoin kuin yli sata vuotta sitten. Minulla oli ilo osallistua tilaisuuteen.

Televisiosta katselin presidentti Alan Karisin vastaanottoa, joka on samantapainen itsenäisyysjuhla kuin Suomessa, mutta Viron juhla on rennompi. Kättely ei saa televisioinnissa niin suurta roolia kuin Suomessa.

Haluan mainita vielä yhden asian, nimittäin retiisin. Retiisejä myydään ruokakaupoissa ja tarjoillaan hotellin aamiaisella. Virossa käytetään muitakin hyviä ruoka-aineksia, jotka ovat jääneet hieman taka-alalle kotimaassa. Esimerkkejä tällaisista aineksista mainittakoon punajuuri ja maksa.

Tuttua ja kivaa

Retiisin lisäksi en tehnyt uusia suuria oivalluksia Pärnussa, mutta nautin sitäkin enemmän tutuista asioista muun muassa viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista. Pidän virolaisesta kahvista. Paluumatkalla laivan kahvi maistukin pliisulta.

Tuntui tosiaan kuin en olisi poissa ollutkaan. Tykkään vaellella päämäärättömästi keskustan kaduilla vuoden ajasta riippumatta. Kadut ovat hyvin hoidetut, osa niistä on täysin lumettomia ja sulia, siten ei tarvitse pelätä liukastumista. Rüütli-katu on ehdoton suosikkini.

Rakastan Pärnun keskustan puistoja. Puut ovat isoja, korkeita ja paljaita, lumisiakin. Vaikka en pidäkään talvesta, Pärnun puut näyttävät säällä kuin säällä upeilta. Suuruudessaan ne ovat suorastaan vaikuttavia. Isojen puiden reunustamat kadut ovat silmissäni mahtavia kaikkina kuukausina. Yritin valokuvata harmaan eri sävyistä kauneutta mutta kuvaajan taitoni eivät ihan riittäneet vangitsemaan tunnelmaa.

Pärnun rauhallisuus, pienuus ja maaston tasaisuus vetoaa aina. Pärnu on inspiroiva kaupunki. Lukemattomia yksityiskohtia täynnä olevassa ympäristössä ideat pääsevät kukkimaan. Kiireettömässä paikassa ehtii havainnoida ja prosessoida ajatuksia.

Haikein mielin poistuin Pärnusta.

Kuvat

Alla olevissa kuvissa on lämpötila Helsinki-Pärnu, joulukuu 2022 - helmikuu 2023