Pärnu on kahvilaystävän ihmemaa

19.04.2022

Pärnussa on kaupungin pieneen kokoon suhteutettuna lukuisia toinen toistaan ihmeellisempiä kahviloita (kohvik). Ne ovat pienehköjä ja persoonallisia. Kahvilan voi valita herkkujen tai fiiliksen mukaan. Tai voi vaan mennä siihen paikkaan, mikä sattuu kyseisellä hetkellä olemaan kohdalla. Pahasti ei voi epäonnistua.

Kahvila on minulle paljon muutakin kuin hyvä kahvi ja leivonainen.

Pärnun kahviloissa käytetään kahvikuppeja, mikä ilahduttaa vanhempaa naishenkilöä. Kahvilatyöntekijällä on aikaa tuoda kahvi asiakkaalle pöytään. Käytetyt astiat korjataan pois heti kun asiakas on lähtenyt, siten pöytä on aina siisti uutta tulokasta varten.

Kahvila on minulle paljon muutakin kuin hyvä kahvi ja leivonnainen. Kodin läheisyydessä on ilokseni useita viehättäviä kahviloita, mikä saa Pärnun tuntumaan kahvilaystävän ihmemaalta.

Tässä postauksessa kerron kahdesta kohvikista, joihin olen tykästynyt talven aikana. Kahvilakierrokselle seuraa myöhemmin jatkoa.

Elleni Pagariäri & Kohvik, Rüütli 45

Juon aamukahvin kahvilassa joka aamu, kun olen Pärnussa. Rüütli-kadun Elleni-kohvikista on tullut tähän tarkoitukseen sopiva paikka lähes huomaamatta

Kahvilassa on tarjolla suolaista ja makeaa syötävää sekä smoothietä. Osa asiakkaista hakee aamupiirakat kotiinsa tai työpaikalle, osa nauttii paikan päällä.

Suolainen suosikkini on spinati & juustupirugas. Jouluiset sokerikuorrutetut piparit olivat maistuvia, värikkäitä ja kauniita, piparien valioluokkaa.

Se on riittävän rauhallinen, sopivan tavallinen, silti inspiroiva...

Aamurutiineihini kuuluu kahvin lisäksi kirjoittaminen. Elleni on mitä parhain paikka tähän tarkoitukseen. Se on riittävän rauhallinen, sopivan tavallinen, silti inspiroiva siten, että luovuus pääsee esiin. Kahvilassa viihtymiseen vaikuttaa myös tutuksi tulleet ystävällinen henkilökunta ja muutamat puolitutut asiakkaat, jotka itseni tavoin juovat aamukahvinsa siellä.

Vaikka en tunnustaudukaan kovin nostalgiseksi persoonaksi, silti nostalgisuus nostaa aika ajoin päätään. Liekö ikääntymisellä vaikutusta. Kahvila tuo mieleen äitini, hänen nimensä oli Ellen. Ystäville hän oli Elle tai Elleni.

Kohvik Supelsaksad, Nikolai 32

Supelsaksadissa on aito kahvilatunnelma, mitä se sitten tarkoittaneekaan.

Kahvila sijaitsee 150-vuotiaassa hirsitalossa, joka on kunnostettu ajan hengen mukaan. Lopputulos on tyylikäs, värikäs ja rönsyilevä. Sisustus on mietitty tarkkaan lampunvarjostimia, tapetteja ja astioita myöten. Turkoosit ja siniset huonekalut luovat tunnelmaa. Osassa pöytiä on ruusukuvioiset tai muuten tyyliin sopivat moniväriset gobeliinikankaiset pöytäliinat.

Minkä tahansa leivonnaisen valitsee, ei tule pettymään.

Kahvila ei ole Pärnun edullisin mutta paras tai yksi parhaista. Minkä tahansa leivonnaisen valitsee, ei tule pettymään. Supelsaksadissa voi myös ruokailla, mitä lämpimästi suosittelen.

Eläkeläisen arjen ja pyhän voi erottaa toisistaan pienillä seikoilla kuten kahvilavalinnalla. Supelsaksadissa on sopivasti ekstraa, tunnelmaa, kauneutta, juhlavuutta, minkä vuoksi se soveltuu pyhäpäivän kahvilaksi.