Aamun aloitus on päivän tärkein hetki - myös eläkeläiselle

11.04.2022

Päivän aloitus on tärkeä jokaiselle myös eläkeläiselle. Ei ole sama, miten päivän aloittaa. Aamuhetki antaa pohjan koko päivälle. On ihana herätä, kun tietää, jotta heti aamusta on luvassa hyvää syötävää ja kivaa tekemistä.

Kuten muukin tekeminen myös aamun aloitus on yksilöllistä. Sen me eläkeläiset tiedämme paremmin kuin kukaan muu. Mielekäs päivän aloitus voi tarkoittaa hyvää erikoiskahvia, monipuolista aamiaista, hiljaisuutta, kiitollisuusharjoitteita, kirjoittamista, lehden lukemista, aamuvoimistelua. Lähes jokaisella hyvään päivän aloitukseen kuuluu kiireettömyys.

Tuttavani sai fysioterapeutilta ohjeet jumpata kipeää alaselkäänsä kahdesti päivässä. Hän ujutti päivän ensimmäisen liikuntatuokion aamurutiineihin. Oireet helpottuivat parin viikon kuluttua. Tästä innostuneena hän lisäsi liikuntaa viikko-ohjelmaansa selkäkipujen poistuttuakin.

Lähes jokaisella hyvään päivän aloitukseen kuuluu kiireettömyys.

Eläkkeelle siirtyminen on oiva tilaisuus kehittää rutiinejaan uuteen elämäntilanteeseen sopivaan suuntaan. Mielekkäiden aamutoimien eteen kannattaa ponnistella, vaikka uusien rutiinien opettelu on aluksi työlästä. Takapakkia tulee lähes varmasti, silti ei ole syytä luovuttaa. Useat toistot auttavat. Kun itselle sopivat aamurutiinit löytyvät, ne on hyvä pitää tarkkoina ja samanlaisina.

Mitä hyötyä mielekkäistä aamurutiineista on?

Eläkeajan alussa on kiva herätä ilman aikataulua ja lähtemistä mutta ajan kanssa siitä seuraa tunne, että päivät vaan sujahtelevat ohi ja valuvat hukkaan, mikä ei anna rakennusaineita mielekkääseen päivään. Hyvät aamurutiinit eivät välttämättä vie paljon aikaa, kunhan ne ovat oman näköisiä.

Säännölliset aamurutiinit:

  • Tuovat ryhtiä päivään.
  • Antavat energiaa, kun tietää, että maukas aamiainen ja kiva tekeminen odottaa.
  • Luovat pohjan kiireettömälle päivälle.
  • Tuovat hyvää mieltä koko päivään.
  • Saavat aikaan tekemisen tunteen, kun päivän aloitus on ryhdikäs.
  • Kutistavat pienet vastoinkäymiset olemattomiin, kun on hyvä fiilis heti aamusta.
  • Auttavat laittamaan negatiiviset arkiset ärsykkeet oikeisiin mittasuhteisiin, kun päivän alku on positiivinen.

Omat "maailman parhaat" aamurutiinit

Olen ollut aamurutiinien kannattaja jo vuosia, tosin vasta eläkkeellä olen ymmärtänyt niiden arvon. Rakastan kahviloita, joten olen ottanut kahvilainnostuksen mukaan aamurutiineihin silloin kun olen Virossa. Juon kahvin läheisessä kahvilassa joka aamu. Kahvilassa on kiinnostava tarkkailla ihmisiä. Osa asiakkaista hakee aamupala-ainekset kahvilasta, osa juo itseni tavoin aamukahvinsa siellä. Henkilökunnan ystävällisyys myös vaikuttaa kahvilassa viihtymiseen. On kuin menisi toiseen kotiinsa.

Istun kahvilassa noin tunnin ajan. Kirjoitan vanhanaikaisin menetelmin eli kynää ja vihkoa käyttäen. Suunnittelen päivän kulkua ja kirjoitan blogia tai muuta tekstiä. Kirjoittaessani pystyn sulkemaan kaiken muun ulkopuolelle. Tosin välillä havahdun ja palaan todellisuuteen, kunnes taas siirryn "kirjoituskuplaan". Aamukahvin jälkeen teen kävelylenkin ja aloitan päivän askareet.