Digitaidot tuovat iloa ja lisäävät mahdollisuuksia

28.04.2023

Sanat ovat tärkeitä. Niiden on oltava ymmärrettäviä, jotta viesti menee perille. Artikkeleiden otsikot ovat niin ikään äärimmäisen tärkeitä. Antaako median otsikointi oikeanlaisen kuvan ikääntyneistä ihmisistä? Kuka on nähnyt otsikon/artikkelin, jossa eläkeläinen iloitsee digitaidoistaan?

"Yli 75-vuotiaista yli kolmasosa ei ole koskaan käyttänyt internettiä." - Tämän lauseen voisi kääntää toisinpäin ja kertoa, että kaksi kolmasosaa yli 75-vuotiaista käyttää internettiä.                                                                         "Digitaaliset palvelut ovat kafkamainen umpikuja vanhukselle."                                                                           "Seppo, 69, auttaa vapaaehtoisena muita senioreita kun salasanat on hukattu ja älypuhelin ei toimi: Ihmiset hakevat apua itku kurkussa."                                                                                                                                 "Digitalisaatio on syrjäyttämässä suuren osan suomalaisia."

Edellä mainitut otsikot antavat lähes pelottavan kuvan digitalisaatiosta. Ongelmien sävyttämä teksti ei juuri houkuttele paneutumaan sähköiseen maailmaan. Ehkä kyseiset otsikot myyvät. Ehkä suomalaiseen tapaan kuuluu korostaa negatiivisia puolia.

Toki digin tuomista epäkohdista pitää puhua julkisesti. Ratkaisuja pitää pyrkiä löytämään aktiivisesti. Ongelmat pitää saattaa tiedoksi niille tahoille, joilla on valta korjata asioita. Tuen ja kannatan digittömien asiointimahdollisuuksia ja parempaa digitukea sitä tarvitseville. Saatan itse jonakin päivänä olla tilanteessa, jolloin en pysty käyttämään digitaalisia palveluja. Kaikkia kansalaisia tulee kohdella yhdenvertaisesti, palvelut on taattava jokaiselle. Kukaan ei ole kysynyt mielipidettäni näistä asioista. Sen sijaan olen saanut kritiikkiä siitä, kun olen innostuneena kertonut digitalisaation mahdollisuuksista.

Toivon kuitenkin, että ikääntyneet nähtäisiin enemmän positiivisessa valossa, oli kysymys sitten senioreitten digitaidoista tai muista elämäntaidoista. Toivon, että eläkeläiset nähtäisiin juuri niin moninaisina kuin he todellisuudessa ovat. Ihmiskunta on tavoitellut pitkää elinikää vuosikymmenien ajan. Kun se on vihdoinkin saavutettu, niin pitkästä elämästä tulee ilmaista iloa.

Positiiviset kokemukset

Tämä blogiartikkeli sai itse asiassa alkusysäyksen juuri noista negatiivisista otsikoista. Digiosaamisesta kertovat artikkelit eivät vastaa senioreitten digiosaamista. Digitaidot tuovat iloa ja hyötyä isolle joukolle eläkeläisiä. Oikeastaan tuo joukko on suurempi kuin se joukko, jolla ei ole valmiuksia käyttää digilaitteita.

Digiosaamisen guru ei tarvitse olla. Pienilläkin taidoilla pärjää pitkälle. Eräs 74-vuotias tuttavani kertoi, että hän ei oikein hallitse tekniikkaa. Kun listasimme hänen osaamistaan, niin luettelosta tuli melko pitkä: valokuvien käsittely, somepäivitykset, sähköposti, WhatsApp, ruokaostokset netistä, Yle Areena, tapahtumiin ilmoittautuminen, tiedonhaku, sähkön kulutuksen seuraaminen appin avulla, sääsovellukset, Maisa-asiointi.

Myönteiset esimerkit rohkaisevat kokeilemaan uusia asioita. Minäkin pystyn, kun naapurikin osaa. Kannustava asia voi monelle ikäihmiselle olla myös se, että digiperehdyttäjä on samanikäinen. Positiiviset esimerkit herättävät uteliaisuuden ja rohkaisevat tutustumaan aiheeseen.

Yksi toive vielä olisi. Jospa tulevaisuudessa koittaisi aika, jolloin voisi puhua pelkästä asioinnista, oppimisesta. Ja digi-etuliitteen voisi jättää kokonaan pois. Olen toiveikas. Kun oikein tarkasti tiirailen yhteiskuntaa, niin olen näkevinäni positiivisia muutoksen tuulia.

Digitalisaation plussat

Listaan tähän vielä esimerkinomaisesti 23 digitalisaation nostamaa myönteistä asiaa eläkeläisen näkökulmasta. Digin hyvistä puolista soisi puhuttavan huomattavasti enemmän ja useammin.

  1. Säästää aikaa – pankkiasioiden hoitaminen, matkalippujen ostaminen verkkokaupasta.
  2. Säästää rahaa – villalankojen ostaminen verkkokaupasta, verkossa on usein tarjouksia.
  3. Verkko-ostosten tekeminen – ruokaostokset voi hoitaa itse silloinkin, kun toipuu sairaudesta.
  4. Terveyspalvelut – pienemmät vaivat hoituvat kätevästi etäyhteyksin.
  5. Viranomaisasiointi – suurimman osan viranomaisasioinnista voi hoidella kotoa käsin.
  6. Digiosallisuuskyvykkyys – digitaitojen ansiosta voi osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnassa, esimerkiksi allekirjoittaa kansalaisaloitteen ja vastata järjestön mielipidekyselyyn.
  7. Tiedonhaku – kaikki maailman tieto on sinun käytettävissäsi.
  8. ChatGPT – kannattaa kokeilla tekoälyä.
  9. Luennot – yliopistoilla on kiinnostavia maksuttomia etäluentoja.
  10. Some – sosiaalisen median avulla voi pitää yhteyttä kaukaisimpiinkin ystäviin, löytää treffiseuraa jne.
  11. Muutto kotimaassa tai ulkomaille – onnistuukohan muutto enää ilman sähköistä asiointia.
  12. Opiskelu – voi kun aina olisi ollut mahdollisuus verkko-opiskeluun.
  13. Kotisivut, bloggaaminen – tämä on vain yksi esimerkki, miten digitaidoista voi saada nostetta.
  14. Vertaistukena toimiminen – moni eläkeläinen auttaa ikätovereitaan perehtymään digitalisaation syövereihin.
  15. Työssäkäynti – työskentely auttaa ylläpitämään digitaitoja + tuottaa hyvinvointia.
  16. Aivoterveys – uusien digitaitojen opettelu aktivoi aivotoimintaa.
  17. Pelaaminen – ikääntyneillä on omia digitaaliseen pelaamiseen keskittyneitä yhteisöjä ja jopa senioreiden eSports-joukkueita – tämän päivän seniori pelaa muutakin kuin pasianssia.
  18. Uudenlainen yhteisöllisyys – pelaamisen ja etäryhmien kautta voi löytää samanhenkisiä kavereita.
  19. Digitaidot ja digiosallisuus eivät ole ikäsidonnaisia – ruotsalainen Dagny Carlsson löysi onnen kirjoittamisen (blogi) kautta 99-vuotiaana, kuoli 109-vuotiaana vuonna 2022.
  20. Aktivoi englannin kielen taitoa.
  21. Digitaitojen ylläpito on varautumista tulevaan.
  22. Digi rikastuttaa arkea - vain mielikuvitus on rajana, miten digitalisaatiota voi hyödyntää omassa elämässään.
  23. Ilo ja innostus – digitaitojen opettelu tuottaa oivalluksen ja oppimisen riemua.

Digi yhdistetään monesti pelkästään virallisiin palveluihin. Listasta huomaat, että digi on niin paljon enemmän. Digitalisaatio sujuvoittaa arkea ja antaa rajattomasti mahdollisuuksia.