Esimerkit - toivoa herättävä tapa käsitellä vanhenemista
Luonnollinen osa elämän kulkua on ikääntyminen, mikä tuo väistämättä mukanaan muutoksia. Parempi itsetuntemus ja lisääntynyt itsevarmuus ovat malleja hyvistä muutoksista. Vanheneminen voi niin ikään vaikuttaa fyysiseen terveyteen ja sosiaaliseen elämään. Jokainen kuitenkin itse päättää, miten suhtautuu ikääntymiseen. Sen käsittelemiseen on monia työkaluja. Yksi niistä on esimerkin voima.
Suomessa on tapana "piilottaa" eläkeläiset jonnekin. Eläkeläisen on vaikea päästä osalliseksi yhteiskunnassa. Eläkeläiset nähdään "holhottavina", joille työikäiset toimijat pyrkivät järjestämään virikkeitä. Asiakaspalvelu- ja julkisissa asiantuntijatehtävissä hyväikäisiä (miltä tuntuisi tulla kutsutuksi hyväikäiseksi?) on varsin vähän. Sama tilanne on elokuvissa ja viihdeohjelmissa. En malta olla mainitsematta, että Ruotsin yhteiskunta tuo ikääntyneet esiin ihan eri mittakaavassa kuin Suomi.
Ikäymmärrys on varsin alkutekijöissään maassamme, mikä on kaiketi yksi syy siihen, että meillä ei ole luonnollisia kohtaamisia sennujen (miltäs sennu kuulostaa?) kanssa. Ympäristö ei tarjoa tuiki tavallisia vanhenemisen malleja.
Esimerkin vaikutus
Esimerkin voima auttaa muuttamaan vanhenemiseen liittyvän negatiivisen näkökulman positiivisemmaksi. Sen sijaan, että vanheneminen nähdään pelkästään menetyksenä ja rajoituksena, se voidaan oppia näkemään mahdollisuuksien ja uusien kokemusten lähteenä.
Kun elinpiirissä ja/tai mediassa on ihmisiä, jotka ovat ikääntyneet arvokkaasti tai saavuttaneet merkittäviä asioita elämässään, se herättää toivoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi monet kuuluisat taiteilijat, kirjailijat ja poliitikot ovat jatkaneet luovaa työtään ja saavuttaneet menestystä vielä korkeassa iässä. Heidän esimerkkinsä kannustaa meitä olemaan aktiivisia ja tavoittelemaan unelmiamme riippumatta iästämme.
Esimerkin ei aina tarvitse olla suuri ja erikoinen vaan vähempikin riittää. Hyvänä motivoinnin lähteenä itselleni toimi virkattujen patalappujen näyttely Kampin Seniorikeskuksessa. Kuvioidut, värikkäät patalaput lasivitriinin takana olivat hienoja. Tekijänä tietysti eläkeläinen. Voiko olla ihanampaa tapaa tuoda omaa osaamistaan esiin!
Toinen ihastuttava ja toivoa antava esimerkki
on ollut upeat +80 vuotiaat naiset, joita olen saanut kohdata useita viime aikoina.
Yhteistä naisille on intohimo jotain tekemistään kohtaan. Yhteistä heille on
myös uteliaisuus ympäristöä kohtaan. Päällisin
puolin naiset ovat hyväkuntoisia. Osalla tosin on liikuntarajoitteita, mikä ei kylläkään
ole este tekemiselle. Esimerkiksi tauluja voi maalata, vaikka kävely ei sujuisikaan kovin rivakasti. Saan kartutettua tulevaisuudenuskoa, kun ajattelen, että minulla
voi olla vielä viitisentoista toimintakykyistä vuotta. Esimerkit antavat toivoa.
Kerron vielä yhden innostavan esimerkin luovuuden maailmasta, koska pidän kirjoittamisesta. Ellen Granholm, 90 vuotta, on kirjoittanut loistavan blogin "Ajatuksia Suomen hyvään tulevaisuuteen". Se on julkaistu Valli ryn sivuilla. Suosittelen lukemaan.
https://www.valli.fi/ajatuksia-suomen-hyvaan-tulevaisuuteen/
Olen toki tavannut myös nuoria vanhenemisesta kiinnostuneita ihmisiä. Ihmettelin taannoin erään nuoren toimittajan suurta tietämystä vanhenemisesta. Hän kertoi, että on elänyt yhteisössä, jossa lähipiiriin kuuluu neljän eri sukupolven naisia. Esimerkin mahtava voima näkyy ja vaikuttaa.
Unelma ja esimerkki - lyömätön yhdistelmä
Toiveiden ja unelmien pohtiminen tekee hyvää mielelle. Lyhyesti kerrottuna unelmat ovat motivaation ja inspiraation lähde. Ne tukevat henkilökohtaista kasvua ja positiivista mielentilaa. Unelmat ovat alku tavoitteiden saavuttamiselle.
Unelmien tavoittelemisessa aika usein tarvitaan sinnikkyyttä ja tarpeen vaatiessa uusien taitojen opettelua. Matkalla voi tulla myös ajanjaksoja, jolloin unelman saavuttaminen kangertelee. Tässä kohtaan apua saattavat tuoda esimerkit. Naapurin Rouvan haave toteutui siitäkin huolimatta, vaikka toteutumisen tiellä oli isoja töyssyjä.
Aikuiset ymmärtävät, että lapsille kannattaa näyttää esimerkkiä pyöräilykypärän käytössä. Yhtä lailla ikääntynyt voi toimia esimerkkinä toiselle ikääntyneelle.
Kaikilla ei ole eri-ikäisistä ihmisistä koostuvaa lähipiiriä, siksi onkin erityisen tärkeää, että eläkeläiset pääsisivät nykyistä enemmän esiin elämän eri osa-alueilla. Yli 65-vuotiaita oli noin 23 prosenttia väestöstä viime vuoden lopussa. Heidän tulisi saada näkyvyyttä vähintään saman verran yhteiskunnassa.
Haluaisin todella nähdä ympäristössä, työelämässä ja mediassa enemmän vanhoja ihmisiä. Yhdenvertaisuuden nimissäkin se olisi suotavaa.