Mietelauseet ovat ikkuna inspiroiviin ajatuksiin

22.05.2023

Mietelauseet ovat lyhyitä, ytimekkäitä lauseita, jotka saattavat kätkeä sisäänsä syvällisiä ajatuksia. Ne voivat herättää tunteita, saada pohtimaan elämää eri näkökulmista tai tarjota rohkaisua vaikeuksien keskellä. Mietelauseet voivat myös toimia muistutuksena siitä, että elämä on täynnä mahdollisuuksia.

Mietelauseita kuvaamaan on onnistuttu keksimään useita sanoja kuten aforismi, ajatelma, lainaus, mietelmä, sanonta. Joku puhuu jopa voimalauseista. Sitaatti on niin ikään yleinen ilmaus. Mottoakin olen kuullut käytettävän.

Mietelauseita on kirjoitettu satojen vuosien ajan, pidempääkin. Yksi kuuluisimmista aforismeista on kreikkalaisen filosofin Sokrateen lausahdus: "Tiedän vain sen, että en tiedä mitään." Lause pätee edelleen tänä päivänä. Mielestäni se kannustaa kyseenalaistamaan asioita ja etsimään uutta tietoa.

Toinen kuuluisa edellistä hieman uudempi sitaatti tulee intialaiselta Mahatma Gandhilta: "Ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa." Yritän kai heittäytyä syvälliseksi, jos sanon, että Gandhi kaiketi haluaa rohkaista ihmisiä ottamaan vastuun omasta toiminnastaan. Kuka tahansa voi olla potentiaalinen muutoksen tekijä. Mietelauseet ovat siitä hauskoja, että niitä voi tulkita yksilöllisesti oman mielentilan ja näkemyksen mukaan.

Mietelauseita on helppo löytää, koska lähteitä on lukuisia. Kirjat, internet ja sosiaalinen media tarjoavat niitä runsaasti eri aiheista. Myös kirjoittajan kotisivuilla on Mietelause-osio, jonne uusi kannustava ikääntymistä sivuava ajatelma päivittyy viikoittain. 

Omat suosikit

Blogiartikkelia varten kokosin 10 rohkaisevaa mietelausetta, jotka puhuttelevat minua tällä hetkellä eniten. Pari kuukauden kuluttua lista olisi todennäköisesti ainakin osittain hyvin toisenlainen. Kulloisenkin listan kokoonpanoon vaikuttaa monet seikat kuten mielentila. Iso merkitys on tavoitteilla ja unelmilla. Kaipaako kyseisellä hetkellä piristystä, kannustusta, rohkaisua vai voimaantumista. Aina ei osaa itse sanoittaa omia ajatuksiaan. Mietelauseista voi saada apua sanoittamiseenkin.

Kaksi ensimmäistä sanontaa ovat olleet elämässäni jo pitkään. Unelmointi on ensiarvoisen tärkeää, onneksi sillä ei ole yläikärajaa. Jeffersin sitaatti on muuten vaan vailla vertaansa. Vanhenemiseen suhtaudutaan turhan vähättelevästi Suomessa. Mietelauseista löytää arvostavampaa näkökulmaa ikääntymiseen. Vexi Salmen sitaatti on uskomattoman kaunis. Bongasin sen kolmisen vuotta sitten.

Et ole koskaan liian vanha asettamaan itsellesi uutta päämäärää tai unelmoimaan uutta unelmaa. - C. S. Lewis
Älä tyydy etsimään tulta, jonka ääressä voit lämmitellä. Sytytä itse se tuli! - Susan Jeffers

Rohkeus on sitä, että pelkää kuollakseen – ja satuloi ratsun kuitenkin. - John Wayne

Naisen iällä ei ole mitään merkitystä. Parhaat sävelmät soitetaan vanhimmilla viuluilla. - Sigmund Z. Engel
Tulevat sanomaan, että olet väärällä tiellä, jos kuljet omaasi. - Antonio Porchia

Usko, että voit ja olet jo puoliksi siellä. - Theodore Roosevelt
Vanheneminen on kuin vuorelle kiipeämistä; hengästyt hieman, mutta näkymä on paljon parempi! - Ingrid Bergman

Kukaan ei vanhene vuosien myötä. Vanhenemme silloin, kun hylkäämme ihanteemme. Vuodet voivat rypistää ihon, mutta innostuksesta luopuminen rypistää sielun. - Samuel Ullman

Mieli, jonka uusi kokemus on kerran laajentanut, ei koskaan palaa vanhoihin mittoihinsa. - Oliver Wendell Holmes
Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus. - Vexi Salmi

Loppuun lisään tekoälyn tuottamia mietelauseita. Tekoäly ChatGPT on mielenkiintoinen, se antaa vastauksia asiaan kuin asiaan. Pyysin tekoälyä kirjoittamaan rohkaisevia mietelauseita ikääntymisestä. Tässä niistä parhaat. Ei hassumpaa, vai kuinka?

Ikä ei ole este unelmien saavuttamiselle, se on vain todiste siitä, että olet kerännyt viisautta matkallasi.
Vanheneminen ei tarkoita, että valomme himmenee, vaan että se hehkuu entistä kirkkaammin.
Vanheneminen avaa oven hiljaiselle viisaudelle, jota vain elämänkokemus voi tarjota.

Winston Churchill totesi aikoinaan: "Kannattaa lukea sitaatteja, mieleen painuneet sitaatit antavat hyviä ajatuksia." Näin on, oli kirjoittaja ihminen tai tekoäly.