Haapsalu - pittoreski merenrantakaupunki

27.06.2022
Haapsalu on pieni 13 000 asukkaan kaupunki Läänemaan maakunnassa Virossa. Se on kokoaan suurempi kaupunki, sekoitus kaupunkimaisuutta ja pienen paikkakunnan idylliä. Keskustan puutalot ovat kauniita ja pastellisävyisiä, isojen hoidettujen pihojen ympäröimiä. Kesäaikaan lukuisat kahvilat ja ravintolat terasseineen kutsuvat matkailijoita virkistäytymään. Ihastuin erityisesti Müüriääre kahvilaan, jonka kahvi on hyvää, vahvaa ja mustaa.

Tallinnasta on toimivat julkisen liikenteen yhteydet Haapsaluun, bussimatka kestää tunti ja neljäkymmentä minuuttia. Harmi vaan, kun Pärnu-Haapsalu bussiyhteys lähes kokonaan puuttuu.

Meri

Meren läheisyys on mille tahansa paikkakunnalle plussaa, niin myös Haapsalulle. Kaupunki on laaja, joten sinne mahtuu useita kivoja kävelyreittejä. Yksi niistä on rantapromenadi, jonka varrella on muun muassa uimarantoja ja kahviloita. Olin onnekas, kun eräällä kävelyllä näin joutsenperheen. Tiedän kokemuksesta, että ylväiden lintujen lähelle ei kannata mennä, joten ihailin niitä hieman kauempaa.

Vanhalle ihmiselle, kuten minulle, on tärkeää, että puistoissa ja rantakaduilla on istuinpenkkejä riittävästi ja ne on sijoitettu sopivalle etäisyydelle toisistaan. Näin on tehty Haapsalussa ja Pärnussa. Virolaiset osaavat ainakin siinä mielessä ottaa kaiken ikäiset liikkujat huomioon.

Pitsihuivi

Haapsalu-huivi eli pitsihuivi on seitinohut, taidokkaasti tehty huivi, jota tuskin kukaan voi olla ihailematta. Kyseessä on sormuksesta läpi mahtuva villaneule. Huivi on ollut Haapsalun symboli jo viime vuosisadalta lähtien. Näihin upeisiin käsitöihin voi tutustua lähemmin Haapsalun Pitsikeskuksessa. Tällä reissulla huivi jäi hankkimatta. Asia kuitenkin kaivelee mieltä sen verran, että uusi matka Haapsaluun on tehtävä.

Vanha hautausmaa

Kaupungin keskustassa on kiinnostava Haapsalun Vanha hautausmaa (Vana kalmistu), jossa lepää moni tunnettu virolainen. Suosittelen käyntiä haustausmaalla, vaikka alue on osittain villi ja hoitamaton. Mahtavien puiden varjossa on ikivanhoja, koristeellisia vinossa törröttäviä hautaristejä, veistoksia ja aidattuja hautapaikkoja. Osa hautakummuista on heinittynyt ja kasvanut umpeen, osaan hautakummuista on istutettu tuoreet, punaiset kukat. Alueella sijaitsee myös kappelikirkko.

Miekkailu

Lukijat ehkä tietävätkin, että Viro on miekkailun huippumaa ja Haapsalu on miekkailun ykköskaupunki Virossa. Minulle asia selvisi vasta, kun Viro voitti olympiakultaa naisten joukkuekisassa ja pronssimitalin yksilölajissa Tokion olympialaisissa. Suomalainen Klaus Härö on niin ikään kuvannut Miekkailija-elokuvan Haapsalussa. Elokuva perustuu virolaisen Endel Nelisin elämään.

Piispanlinna

Haapsalu on idyllinen kaupunki, ehkä juuri siksi mahtava ja jykevä Piispanlinna pääsi yllättämään. Oletin linnan olevan pienehkö "peruslinna". Linnoitusalue on suuri, sinne johtaa peräti neljä sisäänkäyntiä. Alueen kokoa kuvaa se, että useat kulkuväylät risteävät pihalla ja suuret, vehmaat puut antavat suojaa, jos aurinko porottaa liian kuumasti. Muurien sisäpuolella "vallihaudassa" on normaalikokoinen lasten leikkipaikka telineineen.

Linnoitusalueelle on vapaa pääsy mutta linnatorniin on pääsymaksu. Torniin kannattaa ehdottomasti kiivetä, näkymät yli kaupungin ovat huikeat.

Piispanlinna on oudolla tavalla rauhoittava paikka, vaikka linnaelämä tuskin oli kovin leppoisaa keskiajalla. Muurien sisäpuolella mieli lepää ja ajatus kulkee.


Kuvia Haapsalusta voit katsella Kuvat-osiossa.  https://www.ikaantymisenihmeet.fi/kuvat/