Haluatko löytää uusia ystäviä vanhemmalla iällä - some auttaa

27.12.2023

Ikääntyneet ovat ahkeria somen käyttäjiä. Monet myös pohtivat, voiko myöhemmällä iällä löytää ystäviä ja voiko heitä löytää sosiaalisesta mediasta. Vastaus on kyllä molempiin kysymyksiin. Tämä bloggaus tarjoille viisi hyödyllistä tapaa saada kavereita somessa. Itse asiassa keskityn Facebookin, mutta samat säännöt pätevät muillakin sosiaalisen median alustoilla.

Haluatko löytää uusia ystäviä vanhemmalla iällä - some auttaa
Haluatko löytää uusia ystäviä vanhemmalla iällä - some auttaa

Olen niin onnellinen, kun saan vanheta 2020-luvulla. Yksi syy siihen on some ja digitalisaatio. Digitalisaatio mahdollistaa yhteydenpidon perheen ja ystävien kesken, olivatpa he missä päin maailmaa tahansa. Teknologian ansiosta voi hoitaa asiansa kotoa käsin, säästyy aikaa ja vaivaa.

Tässä olikin aasinsilta uusiin ystäviin. Heitäkin voi löytää somesta, eikä ikä ole este. Tarvitaan vain avoin mieli ja ripaus rohkeutta. Toki digitaitoja tarvitaan, mutta niiden ei tarvitse olla huippuluokkaa. Perustaidoilla pärjää hyvin. Sen verran kuitenkin ymmärrystä olisi hyvä olla, että ei ihan mihin tahansa sivustolle eksy.

Artikkelin kirjoittaja on superinnostunut digistä ja sen tuomista mahdollisuuksista. Ehkä juuri siksi oletetaan, että olen myös hyvä digiosaaja. No, en ole erityisen hyvä. Toki ymmärrän peruslogiikan, mieli on utelias ja rohkeutta riittää ottaa uusia sovelluksia käyttöön, mutta erityisen taitava en ole. Uteliaisuus vie pitkälle.

Digitaitojen kehittäminen on elinikäinen prosessi. Käyttämällä taitoja, ne pysyvät yllä ja siinä ohessa elämään tulee uutta tekemistä. Kirjoittaja on löytänyt yhteisen kiinnostuksen ansiosta mielenkiintoisia tuttavuuksia sosiaalisesta mediasta. Osa tuttavuuksista on edennyt kasvokkain tapaamisiin. Osa suhteista on kestänyt vuosikausia, osa on tuoreempia tapauksia. Vaikka tapaaminen ei johtaisikaan syvälliseen ystävyyteen, se voi silti olla merkityksellinen kohtaaminen juuri sillä tietyllä hetkellä.

Seniori-iässä nostalgia nostaa päätään. Muistuu mieleen lapsuuden ja nuoruuden ystäviä. Sosiaalisen median avulla heitä on mahdollista löytää ja jatkaa ystävyyttä siitä, mihin se joskus menneinä vuosina jäi.

Listaan tähän muutaman hyödyllisen vinkin laajentaa tuttavapiiriä sosiaalisessa mediassa.

  1. Vertaisryhmät ja yhteisöt: Monilla sosiaalisen median alustoilla on ryhmiä ja yhteisöjä, jotka on suunnattu eri ikäryhmille ja mielenkiinnonkohteille. Liittyminen tällaisiin ryhmiin auttaa löytämään samanhenkisiä ihmisiä ja saamaan mahdollisia uusia ystäviä. Esimerkkinä mainitsen 50- ja 60-luvuilla syntyneitten ryhmät Facebookissa.
  2. Yhteiset kiinnostuksen kohteet: Sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden löytää ihmisiä, jotka jakavat samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Voi liittyä ryhmiin tai seurata sivuja, jotka käsittelevät esimerkiksi harrastuksia, kirjallisuutta, matkustamista, käsitöitä, puutarhanhoitoa tai mitä tahansa muuta, mistä on kiinnostunut.
  3. Vuorovaikutus ja keskustelut: Kommentoimalla ja osallistumalla keskusteluihin eri aiheista löytää samanhenkisiä ihmisiä. Somen kautta on helppoa aloittaa keskusteluja ja tutustua uusiin ihmisiin. Kannattaa siis olla rohkea ja kertoa omia näkemyksiään ja kokemuksiaan esimerkiksi Facebookissa. Ei voi etukäteen tietää, mihin kommentointi johtaa.
  4. Tapahtumat ja kutsut: Monet ryhmät ja yhteisöt järjestävät tapahtumia ja kokoontumisia, joissa tapaa muita jäseniä. Sosiaalinen media on yksi hyvä tapa saada kutsuja erilaisiin tapahtumiin.
  5. Yksityisviestit ja verkostoituminen: Facebookissa voi myös aloittaa yhteydenpidon muiden käyttäjien kanssa yksityisviestien avulla. Jakamalla ajatuksia, kokemuksia ja mielenkiinnon kohteita tutustuu paremmin ja luo vahvempia ystävyyssuhteita.

Yksi vinkki vielä. Paikallisten ryhmien ja yhteisöjen (taloyhtiö, kaupunginosa) sosiaalisen median sivujen kautta voi myös löytää ihmisiä omalta alueelta ja mahdollisesti järjestettyjä tapahtumia, jotka auttavat tapaamaan uusia ihmisiä livenä.

Lukijat varmasti muistavat, että takavuosina laitettiin ystävänhakuilmoitus lehteen nimimerkillä, kirjoiteltiin ja tavattiin. Tänä päivänä periaate on samantapainen. Kaikki vaan tapahtuu nopeutetusti ja on niin paljon helpompaa.

Sosiaalinen media on siitäkin kiva, että se ei tunne ikärajoja. Toki osa alustoista on nuorempien ikäluokkien suosiossa, mutta senioreille löytyy taatusti omansa. Lisäksi some auttaa ylläpitämään digitaitoja. Siis sinne vaan seikkailemaan.