Miltä tuntuu olla 67-vuotias eläkeläisnainen - 25 asiaa

11.04.2024

Vuosi on taas vierähtänyt siitä, kun edellisen kerran kirjoitin eläkeläisen tuntemuksista. Nyt on aika kirjata ylös 67-vuotiaan ajatuksia ja kokemuksia. Olen koonnut artikkeliin 25 asiaa, jotka ovat ihastuttaneet, mietityttäneet ja herättäneet tunteita edellisen vuoden aikana.

Miltä tuntuu olla 67-vuotias eläkeläisnainen
Miltä tuntuu olla 67-vuotias eläkeläisnainen

Osa tuntemuksista on pysynyt samana vuoden takaiseen verrattuna, jopa sitä edelliseen vuoteen. Ikääntyminen on taas kerran näyttänyt uusia puolia sekä hyvässä että pahassa. Vanhenemisen saralla ei todellakaan tulla valmiiksi. Uusia asioita ja havaintoja ilmenee joka vuosi. On nousut esiin sellaisia asioita, joita en osannut etukäteen kuvitella eikä kukaan ole osannut niistä kertoa.

Ymmärrys vanhenemisesta kasvaa vuosi vuodelta. Erityisen kiintoisaa on ollut oivaltaa ihmisten ja ikäpolvien erilaisuus. Mielenkiinto ikääntymistä kohtaan on edelleen nousussa. En ole koskaan aikaisemmin ollut kiinnostunut ikävaiheista niin kuin nyt olen kiinnostunut viimeisen kolmanneksen vuosista.

Yhteiskunnan vanhoillisuus ikääntymistä kohtaan sen sijaan hämmentää. Vanhat ihmiset nähdään liian usein yhtenä massana. Sukupolvien välisiä eroja ei huomioida riittävästi. Olen vakaasti sitä mieltä, että yhteiskunnan kannattaisi olla aktiivisesti mukana ikämaailman muutoksessa. Se olisi sekä yksilön että yhteiskunnan etu.

Niin paljon jää sanomatta

Kun seuraa julkista keskustelua ikääntymiseen liittyen niin harmittaa, koska paljon jää sanomatta. Kuva senioreista on muotoutunut todellisuutta kapeammaksi. Ikäsyrjintä sen laajuuteen nähden ei saa tarpeeksi huomiota.

Joku saattaa kysyä, onko väliä, miten eläkeläiset nähdään. Jos julkisuuskuva senioreista ei ole oikea, niin se näkyy negatiivisesti päätöksenteossa, asiakaspalvelussa ja rekrytointiprosesseissa. Ennen kaikkea se on ihmisoikeuskysymys, jokaista kansalaista pitää kohdella oikeudenmukaisesti. Olisipa ilo nähdä, jos seniorit rynnisivät kaduille vaatimaan oikeuksiaan.

Listasin 25 asiaa, jotka ovat olleet minulle tavalla tai toisella ajankohtaisia ja merkityksellisiä edellisen vuoden aikana. Ne ovat satunnaisessa järjestyksessä.

  1. Vanheneminen on supermielenkiintoista. Ikääntyminen muuttuu sitä kiinnostavammaksi, mitä enemmän siitä tietää. Ajan kanssa oppii myös ymmärtämään (ei hyväksymään), miksi suomalainen ikämaailma on niin perinteinen.
  2. Aikaa ajatella. Eläkkeellä on aikaa ajatella, pohtia ja tutkia, mikä on yksi eläkeajan suurimmista nautinnoista.
  3. Digitalisaatio on arjen helpotus ja ilo.Teknologia säästää aikaa ja antaa mahdollisuuksia. On rauhoittavaa puuhastella jonkin suunnitteluohjelman parissa. Älypuhelin ja kannettava tietokone ovat hyödyllisimmät ja tärkeimmät esineeni.
  4. Tekoäly on noussut suosiooni. Siitä on uskomattoman paljon hyötyä projekteissani. En enää halua pärjätä ilman tekoälyä.
  5. Olen Oldfluencer. Olipa jännittävä kokemus ottaa termi käyttöön.
  6. Ulkopuolisuuden tunne. En ole aikaisemmin tuntenut itseäni niin ulkopuoliseksi yhteiskunnassa kuin eläkeläisenä. Tunteen kanssa toki oppii elämään.
  7. Työssäkäynti. Kävin ansiotyössä koko edellisen vuoden. Oli mahtava ja idearikas vuosi. Työelämä ja digiopiskelu lievensivät ulkopuolisuuden tunnetta.
  8. Rytmin tärkeys korostuu eläkeaikana. Työ auttaa viikon rytmityksessä. Rutiinit tuovat ryhtiä arkeen. Rutiineja on myös hyvä muuttaa aika ajoin.
  9. Hyvä yöuni on kaiken perusta. Levänneenä jaksaa tehdä mieluisia asioita ja pitää itsestään huolta.
  10. Kirjoittaminen. Olen vuosi vuodelta kiitollisempi, että olen lähtenyt kirjoittamisen tielle. Se on hyvä tapa ilmaista itseään, kun tuntuu, että ympäristö ei ymmärrä.
  11. Oivalluksen ja oppimisen ilo. Voi olla, että oppiminen on hidastunut iän myötä, mutta ei ole tärkeää meneekö oppimiseen viikko tai kaksi. Oppimisen ilo on tärkein.
  12. Unelmointi on käsitöiden ohella yksi parhaista rentoutumisen keinoista. Unelmointi on vapauttavaa. Unelmoida voi missä tahansa. Ja mikä parasta, unelmoinnilla ei ole yläikärajaa. Aikaa myöten osa unelmista jalostuu tavoitteiksi.
  13. Tavoitteet auttavat pitämään elämän mielekkäänä. Itse asiassa unelmoinnin ja tavoitteellisuuden merkitys kasvaa ikävuosien lisääntyessä.
  14. Kuusikymppiset naiset ovat tiedostavia. Tämä ikäluokka tulee saamaan aikaan myönteistä kehitystä ikämaailmassa.
  15. Yhteiskunta on vanhoillisempi kuin eläkeläiset itse. Muutos lähtee tai on lähtenyt hitaasti etenemään senioreista itsestään.
  16. On ollut pettymys huomata, että ikä ei tuo viisautta.
  17. Vanhenemisesta puhutaan liian vähän. Kun ikääntymisestä puhutaan, niin puhutaan ikään kuin seniorit olisivat itse aiheuttaneet vanhenemisen. Pitäisi pikemminkin puhua ikääntymisestä yhtenä elämänvaiheena.
  18. Ikäymmärryksen taso on alhainen päätöksentekijöillä, organisaatioilla, viranomaisilla, työnantajilla ja eläkeläistoimijoilla.
  19. Tarvitaan ikämaailman visioita. Erityisesti kaipaan visioita toimintakykyisille, aktiivisille ja taitaville naisille. Visioi´t loistavat poissaolollaan. Kaikilla on tulevaisuus, iästä huolimatta.
  20. Ikäkuvasto ja ikäsanasto tulisi päivittää. Ikääntymisen mielikuvat ovat peräisen 1990-luvulta. Vanhuksen ryppyiset kädet tyyppiset kuvat vain vahvistavat yksipuolista mielikuvaa. Uusia ikämaailman sanojakin tarvitaan.
  21. Vanhat naiset ovat yhteiskunnan näkymättömin osa. Valitettavasti.
  22. Eläkeläisten ikähaitari on 40 vuotta. Tähän aikaväliin mahtuu jopa kaksi sukupolvea. Siitä huolimatta eläkeläisten erilaisuutta ei haluta tai osata ottaa huomioon yhteiskunnassa.
  23. Ikämaailma on hajallaan. Mikään taho ei ole perillä ikääntymisestä kokonaisuutena, tieto on hajallaan, ikivanhat asenteet jylläävät ja ongelmien ratkaiseminen on hidasta.
  24. Hyvä vanhuus. Arvokas vanhuus -sanapari tulisi korvata hyvä vanhuus sanoilla. Jokainen elämänvaihe on arvokas.
  25. Vanhuus on elämän kruunu. On etuoikeus saada vanheta. Saas nähdä, opinko koskaan sanoittamaan näkemykseni.

Tässä oli menneen vuoden lista vanhenemiseen liittyvien asioiden osalta. Kehitettäviä asioita on aika monta, mikä johtuu tiedosta. Mitä enemmän ikääntymisestä ja yhteiskunnasta tietää, sitä enemmän paljastuu epäkohtia. Toivokaamme, että jo ensi vuonna suunta kääntyy.