Minä olen vanha - olen ylpeästi vanha

14.04.2022

Olen pitkään ihmetellyt, miksi vanha-sana saa niin monen ihmisen tuohduksiin. Sanalla on samoja vaikutuksia kuin "ikä on vain numero" -sanonnalla. Molempien kohdalla yritetään vimmatusti todistaa olevansa nuori, kieltää ikääntyminen. Miksi? Vanheneminen on väistämätöntä.


Kun tässä postauksessa puhun iästä, tarkoitan kalenteri-ikää, mikä on tasapuolisin, koska jokainen vanhenee samaan tahtiin. Kello tikittää yhtä hurjaa vauhtia kaikkien elollisten olentojen kohdalla.

Biologinen ikä viittaa fyysiseen toimintakykyyn. Sosiaalinen ikä määrittyy sen perusteella, minkä ikäistä kussakin ajassa pidetään vanhana. Persoonallinen ikä tarkoittaa yksilön itse määrittelemää ikää. Ja subjektiiviseen ikään kuuluu henkilökohtainen kokemus.

Ikä on saanut yhteiskunnassamme paljon painoarvoa. Surullista siinä on se, että ikä nähdään lähes aina negatiivisena asiana ainakin, jos ikä alkaa viidellä tai suuremmalla numerolla.

Vanha ei ole synonyymi toimintakyvyttömyydelle.

Vanha-sana tarkoittaa kokemusta, tieto-taitoa, naurua, rohkeutta, luovuutta, iloa, uuden oppimista, asioiden kokonaishallintaa ja perspektiiviä monen vuosikymmenen ajalle. Nuorena ei ollut kaikkea tuota tietoa, ei mitenkään voinut olla, koska vain ikä ja kokemus tuo tiettyä osaamista ja varmuutta. Olisi eletyn elämän kieltämistä vähätellä ja kieltää mennyt sekä sen tuoma tieto ja kokemus.

Vanha ei ole synonyymi toimintakyvyttömyydelle. Eläkeläisenä voi tehdä itselle tärkeitä asioita, elää omannäköistä elämää, luoda uuden uran. Ihminen voi tehdä asioita, joita ei nuorena osannut tai halunnut tehdä. Elämä ei todellakaan ole ohitse vanhana.

Vanha ihminen voi hassutella, tehdä virheitä, elää juuri sellaista elämää kuin haluaa. Ympäristö ehkä joissakin tapauksissa nyrpistää nenäänsä mutta so what. Joskus ihmisen omassa päässäkin on rajoitteita, mutta ne on tehty rikottaviksi.

Olen kuusvitonen. Tiedän, mitä on olla nuorempi, en tunne itseäni nuoremmaksi. En tiedä, mitä on olla seitsemänkymppinen, joten en tunne itseäni ikäistäni vanhemmaksikaan. Teen virheitä kuten tein nuorempanakin. Ajoittain koen itseni typeräksi, ajoittain viisaaksi ja tietäväksi. Kaikissa tapauksissa olen sen ikäinen kuin olen eli 65-vuotias.

Vanha on kaunis sana, vanhus astetta kauniimpi.