Olen tehnyt vanhenemisesta kivaa – olen ylpeästi vanha

29.12.2023

Oletko koskaan ajatellut, että vanheneminen voisi olla kivaa? Usein ikääntymistä pidetään negatiivisena asiana, mutta se voi olla elämän hienoin vaihe, täynnä mahdollisuuksia ja uusia kokemuksia. Vanheneminen on takuuvarmaa, joten sen vastustamiseen ei kannata laittaa liikaa paukkuja. Vanheneminen on pitkälti asennekysymys. Vaikka fyysiset muutokset ovat väistämättömiä, asenteella on valtava vaikutus siihen, miten ikääntymisen kokee.

Olen tehnyt vanhenemisesta kivaa - olen ylpeästi vanha
Olen tehnyt vanhenemisesta kivaa - olen ylpeästi vanha

Kun puhutaan vanhenemisen positiivisesta puolesta, monet ihmiset ovat skeptisiä. Olen kovin usein huomannut sen. Kuitenkin, kun katsellaan ikääntymistä myönteisestä näkökulmasta, voi löytää monia syitä sille, miksi vanheneminen on mahtavaa ja jopa kivaa.

Pelkästään vanha-sanan käyttäminen herättää tunteita, puolesta ja vastaan. Täytyy valitettavasti todeta, että useimmiten vastaan. Itse käytän mieluusti vanha-sanaa. Se on kaunis, vielä kauniimpi sana on vanhus. Minä olen vanha, olen ylpeästi vanha. Vanha-sana sisältää ainakin seuraavia asioita: tietoa, taitoa, kokonaisnäkemystä, kokemusta, itsetuntemusta, rentoutta ja mielenrauhaa.

Ensinnäkin, ikääntyminen tuo mukanaan viisautta ja kokemusta. Kokemusta ikääntyminen tuo kaikille mutta viisauden kanssa on vähän niin ja näin. Elämän eri vaiheissa opitaan lukuisia asioita, joita voi hyödyntää vanhemmalla iällä. Senioreilla on enemmän perspektiiviä, ymmärrystä ja kykyä käsitellä erilaisia tilanteita, mikä tekee elämästä rikkaampaa ja antoisampaa.

Toiseksi, vanheneminen antaa mahdollisuuden keskittyä itseen ja omiin tarpeisiin. Kiireisen työuran tai perhe-elämän keskellä saattaa olla vaikeaa löytää aikaa itselle. Vanhemmiten monet löytävät aikaa omille harrastuksilleen ja uusille projekteilleen, kun velvollisuudet ovat vähentyneet. Olen kokenut myös, että havainnointikyky kohenee. Eläkkeellä on enemmän aikaa ajatella ja tutkia maailman ihmeitä, ehkä se tuo tunteen paremmasta havainnointikyvystä. Samantapaisen tunteen voi kokea itsetuntemuksen kanssa. Ikääntyneenä on aikaa kuunnella itseään, kaiketi sen vuoksi valinnatkin osuvat useimmiten kohdalleen.

Kolmanneksi, vanheneminen ei vie kykyä unelmoida ja suunnitella. Aktiivisten työvuosien kuluessa tapasin lähellä eläkeikää olevia työntekijöitä, jotka eivät halunneet opetella uusia asioita, koska eläkeikään oli vain pari vuotta. Tuolloin todella säikähdin, että vanheneminen vie uteliaisuuden ja innostuksen. Yksi suurimpia asioita onkin ollut eläkeaikana huomata, että ikä ei vie innostusta, uteliaisuutta, rohkeutta ja oppimiskykyä. Unelmoinnilla ei ole yläikärajaa. Toki unelmat ja suunnitelmat muuttuvat jaksamisen mukaan, mutta ikä ei tuhoa unelmointia.

Neljänneksi, vanheneminen voi vahvistaa ihmissuhteita. Eläkeaikana on tilaisuus syventää suhteita ystäviin, perheeseen tai palauttaa nuoruuden ystävyyssuhteita. Mikäpä estää hankkimasta uusia ystäviä myöhemmällä iällä. Lue aiheesta kirjoittamani blogi:

https://www.ikaantymisenihmeet.fi/l/haluatko-loytaa-uusia-ystavia-vanhemmalla-ialla-some-auttaa/

Vanheneminen ei tarkoita pelkästään fyysisiä muutoksia. Se on myös mielentila, asenne elämää kohtaan. Hyvä terveys ja aktiivinen elämäntapa auttavat nauttimaan vanhenemisesta enemmän. Uskon, että säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja henkinen hyvinvointi ovat avainasemassa, jotta keho ja mieli pysyvät toimintakykyisinä.

Vanha-sana sisältää ainakin seuraavia asioita: tietoa, taitoa, kokonaisnäkemystä, kokemusta, itsetuntemusta, rentoutta ja mielenrauhaa.

Tietenkin vanheneminen tuo mukanaan pulmia, kuten terveysongelmia tai menetyksiä, mutta positiivinen asenne auttaa käsittelemään näitä vaikeita tilanteita. Jokaisella elämänvaiheella on omat haasteensa, ja vanheneminen ei ole poikkeus. Mutta jokainen voi valita, miten suhtautuu näihin haasteisiin. Vanheneminen ei tule yllätyksenä, siihen voi valmistautua etukäteen, tekemisen voi suhteuttaa voimien mukaan. Täytyy tunnustaa, että en osannut aivan kuvitella eläkeaikaa. Se johtui osaksi siitä, että vanhenemisesta puhutaan liian vähän ja ikäymmärrys on kovin heikkoa Suomessa. Vanheneminen on paljon hauskempaa kuin ikinä osasin kuvitella.

Mitä mieltä sinä olet? Onko vanheneminen mielestäsi mahdollisuus vai taakka?