Blogi

Käytän kannettavaa tietokonetta normaalisti lähes päivittäin. Joudun luopumaan koneesta syystä tai toisesta viikon ajaksi. Käytössäni on edelleen tabletti ja älypuhelin, joten en ole siinä mielessä eristettynä ulkomaailmasta. Kannettavalla on kuitenkin iso rooli arkielämässäni, joten nähtäväksi jää, miten selviän ilman tuiki tärkeää laitetta....

Pärnussa on lukuisia persoonallisia kahviloita ja ravintoloita. Ne eroavat toisistaan ilmapiiriltään, sisustukseltaan, yleisilmeeltään. Yleensä jokaiseen kohvik / restoran paikkaan voi pistäytyä kahville.

Olen koonnut blogiartikkeliin 21 konkreettista kokemusta ja tuntemusta siitä, miltä tuntuu olla suomalainen 65-vuotias eläkeläisnainen vuonna 2022. Listassa olevat asiat ovat koskettaneet minua tavalla tai toisella, ne ovat herättäneet ihastusta, ajatuksia ja kysymyksiä. Asiat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

Puistot lisäävät viihtyisyyttä ja antavat tilaa hengittää. Pärnun keskustassa on monta upeaa viheraluetta, jotka tuovat hyvää oloa ja tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden. Kesällä voi ihailla kukkaloistoa ja talvella jouluvalaistusta. Puut ovat vanhoja, korkeita ja niin vehmaita, että niiden alle voi mennä sateensuojaan.

Ihastuin ikäymmärrys -sanaan ensikuulemalta. Vaude, tuota sanaa tarvitaan. On siis aika pohtia, mitä kaikkea sana kätkee sisäänsä.

Yksi eläkeajan unelmistani on asua ulkomailla. Viro on kiinnostanut maana jo pitkään. Muutama vuosi sitten halusin töihin Viroon, mutta esihenkilö oli toista mieltä. Päädyin tuolloin Belgiaan. Viro jäi kuitenkin kummittelemaan mieleen. Kun viime syksynä tuli tilaisuus, niin suuntasin oitis osa-aikaiseksi asukkaaksi Pärnuun.

Eläkkeelle siirtyminen on iso muutos elämässä. Eläkeaika on uusi, ennen kokematon vaihe, joten ei ole ihme, jos se herättää suuria tunteita. Moni odottaa työrupeaman jälkeistä aikaa iloisin ehkä myös pelonsekaisin tuntein.

Ikääntynyt ihminen saa yhteiskunnassamme huomiota, kun hän tekee jotain ikäiselleen ei-tyypillistä kuten juoksee maratonin. Sanotaan, että ikä on vain numero. Mistähän lie kyseinen sanonta on lähtöisin? Ehkä tavoitellaan nuorekkuutta. Sanontaa käytetään ajattelematta tarkemmin sen sisältöä ja merkitystä.

Pärnussa on kaupungin pieneen kokoon suhteutettuna lukuisia toinen toistaan ihmeellisempiä kahviloita (kohvik). Ne ovat pienehköjä ja persoonallisia. Kahvilan voi valita herkkujen tai fiiliksen mukaan. Tai voi vaan mennä siihen paikkaan, mikä sattuu kyseisellä hetkellä olemaan kohdalla. Pahasti ei voi epäonnistua.

Olen pitkään ihmetellyt, miksi vanha-sana saa niin monen ihmisen tuohduksiin. Sanalla on samoja vaikutuksia kuin "ikä on vain numero" -sanonnalla. Molempien kohdalla yritetään vimmatusti todistaa olevansa nuori, kieltää ikääntyminen. Miksi? Vanheneminen on väistämätöntä.